Buitenboel verven

Ook buiten kun je lekker aan de slag met Annie Chalk Paint. Het hecht goed op baksteen, beton, terracotta en (geïmpregneerd) hout. Dus verf gerust je plantenpotten, tuinmeubilair, tuinhuis of sjabloneer je stoeptegels!

Bedenk wel dat Chalk Paint voorál bedoeld is voor decoratief gebruik en niet om je buitenspullen te verduurzamen: de verf heeft geen weerbestendige of beschermende eigenschappen. Chalk Paint zal zonder afwerking na verloop van tijd op een natuurlijke manier gaan verweren, wat een mooi rustiek effect oplevert. Afhankelijk van de uitstraling die je nastreeft kan het dus zijn dat de verf af en toe een opfrisbeurt nodig heeft. 

Houten buitenmeubilair hoef je ook niet te waxen. Omdat hout buiten harder 'werkt’ dan binnen, zal de verf juist zal gaan bladderen. Kunststof plantenpotten of decoratie van metaal kun je wél waxen, want dat 'werkt' niet of nauwelijks. Veel van onze klanten hebben wel duurzame ervaringen met gewaxte houten, rieten of rotanmeubelen die onder een afdak staan; dus wel 
buiten, maar niet in weer en wind.

Als je iets voor buiten wilt verven waar al een laklaag op zit, is het handig om het even licht op te schuren zodat de verf beter hecht. Als je het goed in de zon laat drogen en uitharden, kan het ook zonder afwerking heel wat regenbuien weerstaan. Als het oppervlak na het drogen van de verf nog wat afgeeft, neem het dan even af met een vochtige doek. Niet met een kletsnatte doek heel hard wrijven, dan wrijf je de verf weer weg.

Een paar algemene tips:
  • Zorg dat de ondergrond kurkdroog is!
  • Niet over groene aanslag heen schilderen.
  • Bij voorkeur laten drogen in de volle zon, dan 'bakt' de verf er goed in! 
Wil je je geverfde tuinhuisje of tuinmeubilair wel bescherming meegeven, werk het dan af met een buitenvernis op waterbasis. Dit  beschermt tegen vlekken en is schimmelwerend. Deze vernis heeft een ademende werking én beschermt goed tegen UV-stralen, zodat de kleuren veel langer mooi blijven. 

Chalk Paint wordt in principe niet aanbevolen voor teakhout of andere olieachtige of geoliede houtsoorten, al wil het op echt verweerd teakhout vaak nog wel lukken. Als je twijfelt, gewoon eerst even uitproberen!

Heb je nog niet eerder met onze verf gewerkt, maar lijkt het je wél leuk? We leren je álle basisprincipes voor binnen én buiten in onze workshop Basistechnieken met Annie Sloan. In één avond leren we je alle in's en out's over deze fantastische verf!