Chunky Merino lontwol DEEP TURQUOISE

Meer afbeeldingen

Chunky Merino lontwol DEEP TURQUOISE
€ 84,95

Beschikbaarheid: Op voorraad

Zuiver 100% Merino wol geschikt voor hand- en armbreien, XXL chunky lontwol.
Middelfijne 27 micron en 75-85 mm veellengte, perfect voor een mooie woonplaid en andere accessoires. Vervaardigd binnen de EU door een gecertificeerd bedrijf, diervriendelijk en mulesing free!
Onze wol is een natuurproduct, daardoor kan de kleur op de foto afwijken van de werkelijke kleur.
Bestel voldoende wol!
Een natuurproduct als wol is niet altijd hetzelfde. Elke kudde, elk schaap, elk scheer­seizoen en elk verfbad is weer een beetje anders. Let er daarom op dat je voor je project voldoende wol in één keer bestelt. We kunnen namelijk niet garanderen dat je bij een volgende bestelling precies dezelfde kleur krijgt.

**Levertijd: 2 tot 5 werkdagen verstuurd

* Verplichte velden

Beschrijving

Details

Europese merino lintwol middelfijn
Herkomst Europese Unie
Schapenras: Merino
Kleuren: Gifvrij geverfd met hoge kwaliteit synthetische verven van Zwitsers fabrikaat volgens de normen Oeko?Tex 100 en EU Eco­label for textile products (EU Com­missie besluit 2002/371/EC)
Fijnheid: 26-27 micron
Veellengte: 75-85 mm
Mulesing free: Ja

Hoeveel heb ik nodig?
Dat hangt heel erg af van je manier van breien of haken. Hoe dikker de naald, des te meer wol je gebruikt. Als je strak breit of haakt, gebruik je ook meer dan wanneer je losjes werkt. Splits je de lont, of gebruik je de hele lont? Kortom, het kan nogal verschillen. Je kunt dit als leidraad gebruiken:
Plaid 120 x 150 cm: ca. 3 kilo.
Kussen 50 x 50 cm (twee zijden): ca.1 kilo.
Sjaal 20 x 120 cm: ca. 500 gram.

Verzorgingsinstructies: Wassen van lontwol­producten is af te raden. De wol kan daardoor zijn luchtig­heid en zachtheid verliezen en hij kan gaan pillen en pluizen.Wol heeft een hoog zelf­reinigend vermogen door­dat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil­afstotend. Je brei­werk buiten aan de lijn laten luchten, liefst op een vries­koude ochtend, is daar­door meestal vol­doende.Vind je het echter toch nodig om te wassen, houd dan rekening met het volgende. Je kunt je super­dikke brei­werk eventueel laten reinigen bij de stomerij. Of je kunt het zelf op de hand wassen met een zacht wol­wasmiddel zoals Eucalan. Dompel de wol geheel onder in koud tot handwarm water. Zachtjes aandrukken totdat de wol door en door nat is. Maar let op: beweeg de wol zo min mogelijk, anders loop je kans dat hij gaat ver­vilten. Dat wil je niet! Vermijd ook plotselinge temperatuur­veranderingen; ook dat kan leiden tot vervilten. Wassen in de machine is niet aan te raden. Je hebt dan tijdens het wassen weinig zicht op de voortgang. Gebruik in ieder geval een was­programmavoor tere wollen stoffen en een geschikt wasmiddel.Laat gewassen breiwerk horizontaal drogen. Als je het ophangt vervormt het door zijn eigen gewicht. Druk het water uit de wol, niet wringen! Leg het te drogen op een handdoek op een horizontaal droog­rek..

Tips voor XXL-breien en haken.
Lontwol is een niet-gesponnen en getwijnde wol. De haren zijn alleen in één richting gekamd tot een lont. Daardoor is het een mooi zacht en volumi­neus garen, maar het is wel een beetje zwak omdat je het gemakkelijk uit elkaar trekt. Dat is voor de normale toepassing van lontwol, waarbij je er telkens kleine plukjes vanaf trekt om een mooie laag te leggen en dan te vervilten, juist de bedoeling.
Met lontwol kan je echter ook lekker dik breien of haken. Daarbij moet je wel goed rekening houden met de eigenschappen van deze wol. Je kan er niet te hard aan trekken, dan breekt de lont. Dat gebeurt vooral als je al wat verder bent met het werk. Het gewicht van je brei- of haakwerk kan er dan voor zorgen dat de lont gemakkelijker breekt.
Een breuk is gelukkig niet erg. Je kunt de beide stukken lont weer een­voudig aan elkaar zetten. Gewoon de wol aan beide uiteinden een beetje uit­waaieren, de uiteinden op elkaar leggen en tussen de handen losjes weer in elkaar rollen. Dan voor­zichtig door­breien of ‑haken. De lont krijgt in de steek weer zijn stevigheid terug en de “reparatie” zal niet opvallen.
Heel af en toe zitten er in de lont ook wel zwakkere plekken. Wol is een natuurproduct, dat niet altijd 100% regelmatig gekamd kan worden. Er treden tijdens het kammen altijd lichte variaties in dikte op. Dat is inherent aan het materiaal en het is zeker geen productiefout. Maar zoals gezegd, kan een breuk gemakkelijk hersteld worden.

Beoordelen

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.