Veel gestelde vragen

Voordat je gaat beginnen

Moet ik schuren voordat ik ga verven?

Annie Sloan Chalk Paint™ hecht op vrijwel elke ondergrond, binnen en buiten, en daarom is er bijna geen noodzaak om te schuren of gronden. De oppervlakte afstoffen en schoonmaken met een ontvetter (St. Marc of Dasty) is meestal voldoende. Is sommige gevallen is handig om te schuren: om bijvoorbeeld losse verfresten, roest of andere oneffenheden te verwijderen of wanneer de oppervlakte erg glanzend is of gemaakt van melamine of lamimaat. Gebruik dan schuurpapier met een fijne structuur en vervang dat zodra het ‘aankoekt’. Een nieuw stuk schuurpapier maakt de taak een stuk makkelijker.

Wat is de beste manier om Chalk Paint™ aan te brengen?

Je kunt de Chalk Paint het beste aanbrengen met een kwast. Verf lekker vrijuit en wees niet te voorzichtig met je kwast. Verfstreken in uiteindelijke afwerking kunnen onderdeel zijn van de ‘look’.Om te beginnen, zet het blik even op z’n kop en daarna schudden voor het gebruik. Openmaken en goed roeren. Als je de verf te dik vindt, voeg een beetje water toe en roer goed.250 ml Chalk Paint dekt ongeveer 3-4 vierkante meter, ruwweg gezegd een kleine kast. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de hoeveelheid lagen die je aanbrengt.Om te zien hoe Annie Sloan zelf haar Chalk Paint aanbrengt, bezoek haar YouTube kanaal en kijk naar haar Chalk Paint Tutorials nr. 1 en 2. (Dit is allemaal wel in het Engels)

Is de kleur Graphite een echte zwart?

Het Chalk Paint palet bevat geen echte zwart. Graphite, dat bijna zwart is, is geen simpele, harde kleur, maar een zachte, beschaafde kleur. Je kan het nog donkerder laten lijken door eerst een laag Aubusson Blue aan te brengen en vervolgens een laag Graphite. Wanneer de verf droog is, gebruik je Annie Sloan Dark Soft Wax. Je kan ook beetje Aubusson Blue mengen met de Dark Wax om het meer zwart dan bruin te laten lijken.

Zijn er speciale voorbereidingen nodig als ik nieuw, onbehandeld hout wil verven?

Als je werkt met nieuw, onbehandeld hout, gebruik dan schellak of blanke beits om noesten en open nerven te behandelen. Dit blokkeert de harsen (tannines) die door de verf heen ‘bloeden’. Breng met een doek een of twee lagen schellak of primer aan. Dat droogt in enkele minuten en daarna kun je verder met je werk.

Hoe veel kun jij verven met 1 liter Annie Sloan Chalk Paint?

Zoveel haal je uit 1 blik Old White in… 1 dag. Een kleine tip om meer uit 1 blik te halen is om een beetje water toe te voegen. Technisch gesproken haal je zo’n 13 vierkante meter uit 1 blik, bijgaande foto maakt duidelijk hoeveel dat is in de praktijk van alle dag.

Het verven van verschillende oppervlaktes

Kan ik Chalk Paint™ in de tuin gebruiken?

Annie Sloan Chalk Paint kun je ook buitenshuis zeer goed gebruiken, vooral op (bak)steen, beton en terracotta potten – en je hoeft geen wax te gebruiken.

Gebruik je Chalk Paint op houten tuinmeubilair, werk het dan af met een laag buitenvernis (op waterbasis). Dit zorgt ervoor dat het langer mooi blijft en het beschermt tegen vlekken. Kies een lacquer met UV-bescherming, dat voorkomt het verschieten van de kleur.

Chalk paint is een decoratieve verf op waterbasis en heeft geen weersbestendige of beschermende eigenschappen. Het zal verkleuren in de zon en krijgt door de weerselementen een mooie, verweerde uitstraling. Afhankelijk van de ‘look’ die je wilt en de specifieke condities van de locatie, kan het noodzakelijk zijn om zo nu en dan een nieuwe laag Chalk Paint aan te brengen.

Chalk Paint wordt niet aanbevolen voor teakhout of andere oliehoudende houtsoorten. Voer altijd een testje uit als je twijfels hebt!

Kun je Chalk Paint™ en Soft Wax veilig gebruik op een wieg of box?

Absoluut. Zowel Chalk Paint als Soft Wax zijn veilig om te gebruiken in kinderkamers en op meubilair bestemd voor baby’s en kleine kinderen. Het is wel verstandig om de Soft Wax minimaal 14 dagen te laten drogen. Chalk Paint en Soft Wax zijn getest door een onafhankelijke instantie en gecertificeerd als ‘Speelgoed Veilig’ volgens de strengste Europese regels (BS EN 71-3:2013)

Zijn Chalk Paint™ en Soft Wax een goede keuze voor keuken- en badkamerkasten?

Ja. Je kan Chalk Paint gebruiken op bijna alle type kasten. Je hoeft niet te schuren of te gronden, hoewel in lades die veel gebruikt worden zoals een bestek-lade, enig schuurwerk geen kwaad kan. Gebruik in ieder geval minimaal twee lagen Chalk Paint en dan drie lagen Annie Sloan Soft Wax voor bescherming. Zorg ervoor dat elke laag helemaal droog is, voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Soft Wax vormt een sterke verbinding met Chalk Paint, wat een grotere duurzaamheid van de verf garandeert.Je kan daarna je meubels in goede conditie houden, door bij het schoonmaken een doek, wat milde zeep en water te gebruiken en eens in de zoveel tijd even een klein beetje Wax aanbrengen voor extra bescherming.

Kun je het keukenblad en de wand achter het fornuis ook verven met Chalk Paint™?

Dat zouden we niet adviseren. Chalk Paint zelfs wanneer het ‘geseald’ wordt met Annie Sloan Soft Wax of Annie Sloan Lacquer, zal nooit 100% ‘dicht’ zijn en dat kan problemen geven met vetspatten e.d.

Kun je melamine of laminaatmeubels verven met Chalk Paint™?

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die op een succesvolle manier melamine of laminaatmeubels hebben geverfd met Chalk Paint, inclusief kasten van IKEA. Het vraagt alleen iets meer voorbereiding en een beetje geduld. Nieuwe meubels bijvoorbeeld zijn vaak gecoat met lichte, olieachtige film voor bescherming tijdens het verpakken en het vervoer. Verwijder de film met een doekje gedrenkt in mineral spirits. Daarna schuur je de melamine of laminaat lichtjes en stof je het af. Vervolgens breng je een dun laagje verf aan en laat dat 48 uur drogen om de verf te laten ‘binden’ met de oppervlakte. Als dat is gebeurd, kun je doorgaan met verven in de door jou gewenste ‘look’.

En hoe zit het nou met teakhout?

Over teakhout en Chalk Paint™staat veel verschillende informatie op het internet. De één zegt dat je het wél kunt verven met Chalk Paint™en de ander zegt van niet. Hoe zit het nu écht?

In feite heeft iedereen gelijk, in zoverre: soms lukt het niet en mééstal wél. Teak is namelijk, net als andere hardhout soorten, een type hout dat van zichzelf veel olie bevat, het is dus 'vet' hout. Chalk Paint™is decoratieve verf op waterbasis en water en olie 'pakken' elkaar niet.

Nu voelt het ene teakhout veel vetter aan dan het andere en soms is teak al volledig verweerd en ingedroogd, zoals je weleens ziet bij hardhouten tuinsets die lang geen onderhoud hebben gehad. Ons advies: ontvet het hout góed met St Marc Express en probeer gewoon een stukje uit op een plaats die niet in het zicht zit. We hebben al veel klanten op deze manier geadviseerd en het gaat bijna altijd goed.

Pakt de verf toch níet goed op jouw teakhouten meubel, maar wil je er wél een andere uitstraling aan geven? In haar boek Kleurrecepten met Chalk Paint legt Annie Sloan je stap voor stap uit hoe je je 'onwillige' teakhouten meubel een mooie colourwash kunt geven met Chalk Paint™.

Het afronden van je project

Vanwege mijn kinderen heb ik een duurzame afwerking nodig voor mijn keukentafel die ik regelmatig kan schoonmaken.

Annie Sloan Soft Wax, eenmaal uitgehard, geeft een duurzame afwerking die makkelijk te onderhouden is. Na het verven breng je 2 tot 3 lagen aan. Geef elke laag de tijd om volledig te drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt, dit zorgt voor extra duurzaamheid. Onderhoud is eenvoudig. Gewoon de tafel schoonmaken met een zachte doek, wat milde zeep en water en eens in de zoveel tijd even een klein beetje Wax aanbrengen om te ‘verversen’.Wanneer krassen, vlekken of kringen ontstaan op de Wax finish, dan kun je ze verwijderen door een beetje meer Wax op de bewuste plek in te wrijven met een zachte doek.

Ik ben klaar met een project maar ben van gedachten veranderd voor wat betreft de kleur. Kan ik over de Soft Wax heen verven?

Een van de grote voordelen van Annie Sloan Chalk Paint is dat je makkelijk van gedachten kunt veranderen. Je kan één of twee nieuwe lagen over de laatste finish aanbrengen en dan ‘sluit’ de je verf weer af met een nieuwe laag Wax.

Kun je ook gewone boenwas gebruiken ipv Annie Sloan Soft Wax?

Ja, dat kan. Wij zouden het echter niet adviseren. Annie Sloan Soft Wax is speciaal gemaakt voor de Chalk Paint van Annie Sloan. De twee producten zijn perfect op elkaar afgestemd. Omdat we de kwaliteit van beide producten kennen, kunnen we er voor de volle 100% achterstaan. En dat geldt dus niet voor een gewone was.

Kun je in plaats van Soft Wax ook Annie Sloan Lacquer gebruiken om af te werken?

Meubels afwerken met Lacquer is niet nodig (en verhoudingsgewijs duur). Als je Soft Wax op de goede manier aanbrengt biedt het meer dan genoeg bescherming. Wij adviseren Lacquer (vernis) alleen voor trappen en vloeren.

Kan ik Soft Wax gebruiken voor buitenprojecten?

Annie Sloan Soft Wax kan alleen binnen gebruikt worden, het is niet geschikt voor buitengebruik.

Kan ik Soft Wax gebruiken op een bar?

Dat lijkt ons niet verstandig, wax lost op in alcohol.

Kan ik Lacquer gebruiken in de patio?

Annie Sloan Lacquer is ontwikkeld om te gebruiken op houten en betonnen vloeren en trappen binnenshuis. Het is niet geschikt voor buitengebruik.

Onderhoud

Kan ik een andere beschermende finish over de Soft Wax aanbrengen?

Als Annie Sloan Soft Wax eenmaal is aangebracht, kun je geen andere finish meer aanbrengen. Pogingen om andere coatings, zoals Annie Sloan Lacquer of een andere vernis of polyuretaan, aan te brengen over een Wax finish zijn nutteloos.

Problemen oplossen

In mijn net geverfde laag is een gele of roze vlek ontstaan? Hoe kan ik die bedekken?

Als je gele of roze vlekken door je nieuwe verflaag heen ziet komen, speciaal op oudere meubels uit 1930-1940, gebruik dan schellak of primer op alkalydbasis. De kleine stukjes blanke schellak moet je 24 uur laten oplossen in alcohol 96% (1 op 3) Eén of twee lagen aangebracht met een stoffen doek stoppen het ‘bloeden’ van het hout. Je hoeft niet eerst de gevlekte laag verf te verwijderen, je kan de schellak rechtstreeks op de verf aanbrengen. Het droogt zeer snel en daarna kun je weer verder gaan met verven.

Ik heb een meubelstuk geverfd dat was onderhouden met een meubelspray en ik krijg nu barsten in de verf. Wat kan ik daar aan doen?

Veel meubelsprays bevatten dimethicone, een silicone dat een dun filmpje vormt om oppervlaktes te beschermen. Dit silicone kan barsten veroorzaken in verflagen, voor rond de hoeken. Schuur de aangetaste laag met fijn schuurpapier. Breng vervolgens met een doek één of twee lagen schellak aan op de gehele ondergrond. Dit sealt de ondergrond. Als de schellak droog is, kun je de verf opnieuw aanbrengen.

De afwerking voelt plakkerig en laat vingerafdrukken zien. Wat kan ik doen?

Geen probleem als dit gebeurd. Je kan makkelijk oplossen door opnieuw een dun laagje Annie Sloan Soft Wax aan te brengen. Dit laat de onderliggende waxlaag ‘smelten’, waardoor je het teveel aan Wax kunt verwijderen. Dit teveel aan Wax is de oorzaak van het plakkerige gevoel. Het verwijderen doe je in kleine werkzame stukken. Met een schone lap verwijder het teveel aan Wax. Houd meerdere schone lappen bij de hand en vervang een lap zodra die vol is met Wax.

Een glas heeft een kring achtergelaten in de afwerking. Hoe kan ik dit wegkrijgen?

Annie Sloan Soft Wax is wel bestand tegen water, maar is natuurlijk niet 100% ‘waterproof’. Heb je geknoeid met water, veeg het dan zo snel mogelijk weg. Als kleine hoeveelheden water blijven liggen, dan kan het water door de Waxlaag heen dringen en een watervlek achterlaten. Deze verdwijnt weer zodra het water verdampt. Is dat niet het geval, gebruik dan een beetje Annie Sloan Soft Wax op een zachte doek om het uit te wrijven.

Hoe kan ik het beste wax verwijderen?

Annie Sloan Soft Wax kun je het beste verwijderen met mineral spirits en een aantal schone lappen. Drenk een lap in een klein beetje mineral spirits en wrijf over de oppervlakte met de Wax. Zorg dat je voldoende lappen bij de hand hebt. Zodra de lap die je gebruikt ‘vol ’ is, neem je een nieuwe. Je gaat net zolang door met wrijven totdat de lap die je gebruikt, schoon blijft.