Tips

Kleurenpalet uitbreiden

Als je een kleur lichter wilt maken, dan kan dit door het toevoegen van Old White of Pure White(Old White maakt de kleur meer vintage en Pure White maakt de kleur meer modern). Probeer eerst uit in welke verhoudingen je gaat mengen. Bij kleine hoeveelheden verf kun je voor het afmeten een (thee)lepel gebruiken, bijvoorbeeld 2 lepels Old White – 1 lepel Provence. Smeer dit met je vingers uit op een groot stuk wit papier. Je ziet dan welke kleur ontstaat en je weet de juiste verhouding daarvan. Voor wat grotere hoeveelheden kun je in plaats van een lepel een kopje gebruiken. Met twee delen Old White en één deel Provence maak je trouwens een prachtige zachte vergrijsde turquoise zoals op oude Franse luiken. Als je hiervoor Pure White gebruikt, wordt het effect wat frisser: meer retro 50er jaren!

Maak een krijtboard

Een krijtbord hoeft niet altijd zwart te zijn. Met andere kleuren krijg je ook een mooi eindresultaat. Gebruik wel de donkerder kleuren uit onze collectie: Aubusson Blue, Olive, Greek Blue of Graphite.

Breng 4 lagen aan en laat het goed drogen (24 uur tussen de lagen). Gebruik een krijtje om erop te schrijven. Om het uit te vegen kun je een vochtige doek gebruiken. De eerste keer kan de kleur wat afgeven maar dat wordt na verloop van tijd minder.

Crackle effect

Voor dit effect heb je naast de verf alleen maar een föhn nodig. Je brengt heel eenvoudig een dikke laag verf aan. Beweeg je kwast daarbij in alle richtingen. Direct daarna, dus als de verf nog niet droog is, gebruik je de föhn op de hoogste stand. Door de dikke laag en de snelle droging zal de verf gaan barsten.

De ‘cracks’ (barsten) kun je nog benadrukken door het aanbrengen van eerst Clear Wax en daarna Dark Wax. Op een hete zonnige dag kun je voor hetzelfde effect het meubelstuk ook buiten zetten.

Hoe verf je een laminaatvloer?

Met Chalkpaint is het ook mogelijk om trappen en vloeren te verven! Hoe doe je dit het beste? Ons advies is om de vloer of trap goed schoon te maken. Vervolgens verf je de vloer in je eerste laag (eventueel iets verdunde) verf.Dit laat je vervolgens 24 uur drogen! Dit is om er absoluut zeker van te zijn dat er geen vocht vanuit de verf meer in het hout zit. Als dit namelijk wel zo is loop je het risico dat je lacquer sneller gaat bladderen en dat wil je natuurlijk niet. Hierna meng je 2/3 lacquer van Annie Sloan met 1/3 deel verf. Hiermee lak je de vloer of trap af. Je brengt dan eigenlijk al de eerste beschermde laag aan met de kleur van je verf. Ook dit laat je heel goed drogen, het liefst ook 24 uur. Vervolgens breng je nog een laatste laag lacquer aan op de trap op vloer. Denk eraan dat de eerste weken de vloer of trap nog iets kwetsbaarder is, het geheel moet nog even goed uitharden! Ook is de lacquer op waterbasis, deze kan dus geen grote hoeveelheden water verdragen. De vloer is uiteraard prima te dweilen, maar laat geen natte dweil op de vloer liggen!

Schilder je keuken

Je kunt Chalk Paint ook gebruiken voor je keukenkastjes. Breng tenminste 2 lagen aan en vervolgens 2 of 3 lagen Clear Wax. De Clear Wax is sterk, waterafstotend en maakt een goede verbinding met de verf waardoor de verf wordt beschermd. Chalk Paint geeft karakter en sfeer aan je keukenkastjes. Je krijgt geen supergladde afwerking zoals bij sommige andere verfsoorten.

Reinigen doe je met een vochtige doek. Het gebruik van een schoonmaakmiddel kan nodig zijn voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Er kan wel wat van de Clear Wax worden verwijderd. Geen probleem, breng gewoon een nieuw laagje aan. Het kan sowieso geen kwaad om eens in de zoveel tijd een nieuwe laag Clear Wax aan te brengen.

Bij dit alles zijn we er van uitgegaan dat de keukenkastjes van hout zijn. Een houten ondergrond is over het algemeen het beste, maar Chalk Paint hecht ook op andere (gladde) oppervlakten zoals bijvoorbeeld glas of gelamineerde kastjes. Het mooie van Annie Sloan Chalk Paint is dat je het gewoon kunt uitproberen. Zolang je de Clear Wax nog niet hebt gebruikt, kun je de Chalk Paint zo weer verwijderen met een vochtige doek.

Buiten verven met Chalk Paint

Wil je Annie Sloan Chalk Paint™ gebruiken voor je tuinmeubels of andere buitenspullen, dan hoef je niet af te werken met Wax of Lacquer. De verf kan dan namelijk niet meer ademen en kan gaan bladderen.

Chalk Paint is bedoeld als een decoratieve verf en niet om je buitenspullen jarenlang te beschermen tegen weer en wind. Chalk Paint zal na verloop van tijd op een natuurlijke manier gaan verweren, wat het rustieke effect alleen maar mooier zal maken.

We adviseren om nieuw en onbehandeld hout wel voor te behandelen met een impregneermiddel (niet op oliebasis!). Geïmpregneerd hout kun je direct verven. Als je iets voor buiten wilt verven waar al een laklaag opzit, kan het handig zijn om het even licht opte schuren zodat het beter hecht. Als je de aangebrachte Chalk Paint goed in de zon laat drogen en uitharden, kan het heel wat regenbuien doorstaan. Als de oppervlakte na het drogen nog wat afgeeft, neem het dan af met een vochtige doek. Dus niet met een kletsnatte doek en dan heel hard wrijven.Voor het beste buitenresultaat let je op het volgende:

  • Zorg dat de ondergrond kurkdroog is!
  • Niet over groene aanslag heen schilderen.
  • Bij voorkeur laten drogen in de volle zon.