Wat if Fusion Mineral Paint?


WAT IS FUSION MINERAL PAINT? 

Fusion MIneral Paint™ is gemaakt van 100% acryl.

Dit zorgt voor één consistente en stevige laag over heel je meubel. De verf is niet poreus, wat betekent dat ze geen vuil of water kan absorberen en afwasbaar is. Je hoeft dus geen wax of vernis aan te brengen.

Wat betekent 100%? Vele andere merken of verfsoorten bevatten minder dan 100% acryl, en gebruiken vinyl of latex van lage kwaliteit als goedkope ingrediënten in de verf. Bij Fusion Mineral Paint™ wordt enkel de hoogste kwaliteit aan ingrediënten gebruikt, waardoor deze verf van hoge kwaliteit is en laag aan VOS. Fusion Mineral Paint™ bevat ook geen chemicaliën zoals ammoniak en formaldehyde, die je wel in veel andere verf kan terugvinden.

De Fusion MIneral Paint is een prachtige matte verf. U krijgt hierdoor een mooie strakke gladde afwerking en zijn er geen penseelstreken zichtbaar.

Zet er 2 lagen verf op met 4 uur er tussen.

Droogtijd binnen een uur. Uitharden 21 dagen. Kan wel eerder gebruikt worden, maar is nog kwetsbaar, dus voorzichtig zijn.

IS FUSION MINERAL PAINT MILIEUVRIENDELIJK?

Alle Fusion Mineral Paint™ producten zijn niet-toxisch, loodvrij, vrijwel geurloos en hebben een zeer laag vluchtige organische stof (VOS) en bevatten geen ammoniak of formaldehyde.

MOET ER NOG VOORWERK GEDAAN WORDEN?

Fusion Mineral Paint™ is niet alleen gebruiksvriendelijk en perfect voor beginners en professionals, het kan op vrijwel elk oppervlak worden gebruikt om uw creativiteit te maximaliseren. Wanneer de ondergrond niet super glad is (glas, tegeltjes of bijv. metaal) is een primer niet nodig en de toplaag is al ingebouwd.

WANNEER HEB IK FUSION TOUGH COAT NODIG?

Fusion Mineral Paint Tough Coat is een matte vernis voor tafelbladen, keukenkastjes en bijvoorbeeld stoelen. Dus alle oppervlakten die je dagelijks erg intensief gebruikt.

Tough Coat vergeelt niet en zorgt voor een extra bescherming tegen zeer intensief dagelijks gebruik. Gebruik voor donkere kleuren de Stain & Finishing Oil Naturel als afwerklaag. De Tough Coat laat snel een witte waas na mits niet goed dun opgebracht.

HOEVEEL FUSION MINERAL PAINT BEN IK NODIG?

Fusion Mineral Paint™ biedt een ongelooflijke dekking van 7 vierkante meter per pot (500 ml). 

Een tester bevat 37 ml verf (ongeveer 2 eetlapels) en is geschikt voor kleine items. Denk aan vaasjes, lijstjes of een kaars standaard. Het is handig een tester te hebben, mocht er toch een meubelstuk beschadigen. Bijstippen is dan eenvoudig en je ziet geen kleurverschil.

WAT VOOR KWAST GEBRUIK IK VOOR FUSION MINERAL PAINT? 

Voor de Fusion Mineral™ gebruik je een synthetische kwast of lakrollertje.

De kwasten direct na het verven reinigen met kwastenreiniger van Fusion of met lauw water en milde zeep. Wacht niet te lang anders wordt de kwast/roller hard door de coating.

HOE LANG MOET IK DE VERF UIT LATEN HARDEN?

De Fusion Mineral PainT heeft 21 dagen nodig om goed uit te harden. Daarna is het met water schoon te maken. Gebruiken kan eerder, maar houd er rekening mee dat het nog kwetsbaar is.

Mocht er in tussentijd toch een beschadiging ontstaan dan kan je de beschadigde plek eenvoudig aanstippen met de verf. Er ontstaat geen kleurverschil.

OP WELKE ONDERGRONDEN KAN FUSION MINERAL PAINT GEZET WORDEN??

Fusion Mineral Paint kan op bijna iedere ondergrond gezet worden, behalve olie en gewaxte ondergronden.

Fusion mineral Paint kan naast meubelen ook op, 

 • Plastic 
 • Glas
 • Metaal 
 • Tegeltjes
 • Fineer
 • melamine
 • kurk
 • laminaat

MELAMINE, THERMOFOLIE OF LAMINAAT? Gladde ondergronden? Zet er dan eerst een laagje Utragrip op. Na 12 uur drogen kan de eerste laag verf erop gezet worden!

IS FUSION MINERAL PAINT TOY/KIDSSAFE?

Alle kleuren uit de Little Collectie hebben het Noord Amerikaanse certificaat Toysafe. Voor Europa hebben we nog geen certificaat.

Het zijn prachtige vrolijke zachte kleuren die prima op ledikantjes en boxen gezet kunnen worden. 

KAN IK BUITENMEUBELEN VERVEN MET FUSION MINERAL PAINT ?

Buitenmeubelen, potten en andere items kunnen zeker geverfd worden. Zorg dat de items eerst 14 dagen binnen hebben gestaan zodat ze goed droog zijn (hout). Met slecht weer, de geverfde items, zeker nog 3 weken binnen laten staan om het te beschermen tegen vocht.

KAN FUSION MINERAL PAINT OOK OP DE MUUR? 

Deze verf leent zich geweldig voor een muur. Op brengen met een rollertje en minstens 3 weken uit laten harden alvorens je hem afneemt met water. Bepaalde kleuren hebben n de 2 liter flessen waardoor je goedkoper een hele muur kan doen.

HOE LANG KAN IK FUSION MINERAL PAINT BEWAREN?

De verpakking is van hoogwaardige kwaliteit en de verf zal daarom niet uitdrogen of bederven. Wanneer het deksel goed gesloten blijft, kan je de verf tot 7 jaar bewaren. Leuk weetje: wist je dat alle verpakkingen met de hand gevuld en gelabeld worden?

Eenmaal geopende potten kan je van een huishoudfolie plastic voorzien. Zet deze over de geopende pot en draai dan de deksel erover dicht. Dit zorgt ervoor dat de deksel niet vastplakt en weer makkelijk te openen is.

KAN IK OOK DOORSCHUREN/DISTRESSEN MET FUSION MINERAL PAINT? 

Ja, met Fusion Mineral Paint™ kan je doorschuren. Omdat Fusion Mineral Paint™ zo sterk hecht en heel hard wordt, kan je beter direct gaan doorschuren zodra de verf droog is. Dagenlang wachten is dus niet aan te raden. Voor een lichte doorschuur look, raden wij schuurpapier nr. 320 of een vochtig doekje aan. Voor een wat groffe uitstraling, adviseren we om het blokje van bijenwas (beeswax) te gebruiken.

Breng de bijenwas aan op randjes, hoekjes, houtsnijwerk. Waar je de was aanbrengt, zal Fusion Mineral Paint™ niet goed hechten en subtiel loslaten. Verwijder de loslatende verf met een vochtig doekje of een fijn schuurpapiertje.

WIST JE DAT FUSION OOK METALLIC KLEUREN HEEFT?

Voordat je gaat schilderen met de metallic kleur van je voorkeur, moet je een laag van een effen verfkleur schilderen die vergelijkbaar is, aangezien de metallics redelijk transparant zijn, dit zal helpen bij de dekking.

 • Pearl, Raw Silk als onderlaag. 
 • Champagne kleuren, Champlain. 
 • Copper,  Mustard of Tuscan Orange.  
 • Bronze, Lichen of Bedford. 
 • Brushed Steal, Little Lamb. 
 • Pale Gold,  Buttermilk Cream.
 • Gold, Buttermilk Cream
 • Silver, Sterling of Little Lamb

Zorg ervoor dat u eerst test om te zien of de resultaten u bevallen.

En hoe zit het nou met teakhout?

Over teakhout en Chalk Paint™staat veel verschillende informatie op het internet. De één zegt dat je het wél kunt verven met Chalk Paint™en de ander zegt van niet. Hoe zit het nu écht?

In feite heeft iedereen gelijk, in zoverre: soms lukt het niet en mééstal wél. Teak is namelijk, net als andere hardhout soorten, een type hout dat van zichzelf veel olie bevat, het is dus 'vet' hout. Chalk Paint™is decoratieve verf op waterbasis en water en olie 'pakken' elkaar niet.

Nu voelt het ene teakhout veel vetter aan dan het andere en soms is teak al volledig verweerd en ingedroogd, zoals je weleens ziet bij hardhouten tuinsets die lang geen onderhoud hebben gehad. Ons advies: ontvet het hout góed met St Marc Express en probeer gewoon een stukje uit op een plaats die niet in het zicht zit. We hebben al veel klanten op deze manier geadviseerd en het gaat bijna altijd goed.

Pakt de verf toch níet goed op jouw teakhouten meubel, maar wil je er wél een andere uitstraling aan geven? In haar boek Kleurrecepten met Chalk Paint legt Annie Sloan je stap voor stap uit hoe je je 'onwillige' teakhouten meubel een mooie colourwash kunt geven met Chalk Paint™.

Het afronden van je project

Vanwege mijn kinderen heb ik een duurzame afwerking nodig voor mijn keukentafel die ik regelmatig kan schoonmaken.

Annie Sloan Soft Wax, eenmaal uitgehard, geeft een duurzame afwerking die makkelijk te onderhouden is. Na het verven breng je 2 tot 3 lagen aan. Geef elke laag de tijd om volledig te drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt, dit zorgt voor extra duurzaamheid. Onderhoud is eenvoudig. Gewoon de tafel schoonmaken met een zachte doek, wat milde zeep en water en eens in de zoveel tijd even een klein beetje Wax aanbrengen om te ‘verversen’.Wanneer krassen, vlekken of kringen ontstaan op de Wax finish, dan kun je ze verwijderen door een beetje meer Wax op de bewuste plek in te wrijven met een zachte doek.

Ik ben klaar met een project maar ben van gedachten veranderd voor wat betreft de kleur. Kan ik over de Soft Wax heen verven?

Een van de grote voordelen van Annie Sloan Chalk Paint is dat je makkelijk van gedachten kunt veranderen. Je kan één of twee nieuwe lagen over de laatste finish aanbrengen en dan ‘sluit’ de je verf weer af met een nieuwe laag Wax.

Kun je ook gewone boenwas gebruiken ipv Annie Sloan Soft Wax?

Ja, dat kan. Wij zouden het echter niet adviseren. Annie Sloan Soft Wax is speciaal gemaakt voor de Chalk Paint van Annie Sloan. De twee producten zijn perfect op elkaar afgestemd. Omdat we de kwaliteit van beide producten kennen, kunnen we er voor de volle 100% achterstaan. En dat geldt dus niet voor een gewone was.

Kun je in plaats van Soft Wax ook Annie Sloan Lacquer gebruiken om af te werken?

Meubels afwerken met Lacquer is niet nodig (en verhoudingsgewijs duur). Als je Soft Wax op de goede manier aanbrengt biedt het meer dan genoeg bescherming. Wij adviseren Lacquer (vernis) alleen voor trappen en vloeren.

Kan ik Soft Wax gebruiken voor buitenprojecten?

Annie Sloan Soft Wax kan alleen binnen gebruikt worden, het is niet geschikt voor buitengebruik.

Kan ik Soft Wax gebruiken op een bar?

Dat lijkt ons niet verstandig, wax lost op in alcohol.

Kan ik Lacquer gebruiken in de patio?

Annie Sloan Lacquer is ontwikkeld om te gebruiken op houten en betonnen vloeren en trappen binnenshuis. Het is niet geschikt voor buitengebruik.

Onderhoud

Kan ik een andere beschermende finish over de Soft Wax aanbrengen?

Als Annie Sloan Soft Wax eenmaal is aangebracht, kun je geen andere finish meer aanbrengen. Pogingen om andere coatings, zoals Annie Sloan Lacquer of een andere vernis of polyuretaan, aan te brengen over een Wax finish zijn nutteloos.

Problemen oplossen

In mijn net geverfde laag is een gele of roze vlek ontstaan? Hoe kan ik die bedekken?

Als je gele of roze vlekken door je nieuwe verflaag heen ziet komen, speciaal op oudere meubels uit 1930-1940, gebruik dan schellak of primer op alkalydbasis. De kleine stukjes blanke schellak moet je 24 uur laten oplossen in alcohol 96% (1 op 3) Eén of twee lagen aangebracht met een stoffen doek stoppen het ‘bloeden’ van het hout. Je hoeft niet eerst de gevlekte laag verf te verwijderen, je kan de schellak rechtstreeks op de verf aanbrengen. Het droogt zeer snel en daarna kun je weer verder gaan met verven.

Ik heb een meubelstuk geverfd dat was onderhouden met een meubelspray en ik krijg nu barsten in de verf. Wat kan ik daar aan doen?

Veel meubelsprays bevatten dimethicone, een silicone dat een dun filmpje vormt om oppervlaktes te beschermen. Dit silicone kan barsten veroorzaken in verflagen, voor rond de hoeken. Schuur de aangetaste laag met fijn schuurpapier. Breng vervolgens met een doek één of twee lagen schellak aan op de gehele ondergrond. Dit sealt de ondergrond. Als de schellak droog is, kun je de verf opnieuw aanbrengen.

De afwerking voelt plakkerig en laat vingerafdrukken zien. Wat kan ik doen?

Geen probleem als dit gebeurd. Je kan makkelijk oplossen door opnieuw een dun laagje Annie Sloan Soft Wax aan te brengen. Dit laat de onderliggende waxlaag ‘smelten’, waardoor je het teveel aan Wax kunt verwijderen. Dit teveel aan Wax is de oorzaak van het plakkerige gevoel. Het verwijderen doe je in kleine werkzame stukken. Met een schone lap verwijder het teveel aan Wax. Houd meerdere schone lappen bij de hand en vervang een lap zodra die vol is met Wax.

Een glas heeft een kring achtergelaten in de afwerking. Hoe kan ik dit wegkrijgen?

Annie Sloan Soft Wax is wel bestand tegen water, maar is natuurlijk niet 100% ‘waterproof’. Heb je geknoeid met water, veeg het dan zo snel mogelijk weg. Als kleine hoeveelheden water blijven liggen, dan kan het water door de Waxlaag heen dringen en een watervlek achterlaten. Deze verdwijnt weer zodra het water verdampt. Is dat niet het geval, gebruik dan een beetje Annie Sloan Soft Wax op een zachte doek om het uit te wrijven.

Hoe kan ik het beste wax verwijderen?

Annie Sloan Soft Wax kun je het beste verwijderen met mineral spirits en een aantal schone lappen. Drenk een lap in een klein beetje mineral spirits en wrijf over de oppervlakte met de Wax. Zorg dat je voldoende lappen bij de hand hebt. Zodra de lap die je gebruikt ‘vol ’ is, neem je een nieuwe. Je gaat net zolang door met wrijven totdat de lap die je gebruikt, schoon blijft.