Hoe verf ik mijn VLOER?

Hoe verf je een vloer (hout, laminaat, steen, linoleum…)

Een belangrijke tip vooraf: Heb je een gelamineerde vloer van IKEA, dan is mijn advies om NIET te verven, omdat er een beschermende coating op zit waarop de verf niet goed hecht. Binnen no time bladdert de verf er weer af. 

1. Maak de vloer grondig schoon. Gebruik een goede ontvetter en spoel daarna goed af met warm water omdat resten van de ontvetter vlekken kunnen veroorzaken in de verf.

2. Breng een dikke laag verf aan met de Annie Sloan ovale kwast. Ik adviseer voor vloeren één van de dikkere kwasten, zoals nr. 12 of nr. 16. Beweeg je kwast in alle mogelijke richtingen, waardoor je een mooie textuur in de verf krijgt. Laat deze eerste laag minimaal 24 uur drogen. 

3. Vervolgens breng je een tweede laag aan. Deze keer kun je een klein beetje water toevoegen. Je kunt de verf met water mixen, maar mijn voorkeur gaat er naar uit om alleen maar je kwast een klein beetje nat te maken. Dat helpt om de laag mooi gelijkmatig aan te brengen. Laat ook deze tweede laag minimaal 24 uur drogen.  

Let op: Als je een sjabloon wilt gebruiken, sla dan 4 over en lees verder bij 5.

4. Nu is het tijd om de Annie Sloan Lacquer (lak) aan te brengen die de vloer gaat beschermen. Je hebt in totaal 3 lagen nodig. Elke laag heeft 24 uur droogtijd nodig. 

Verkrijgbaar in Mat of Gloss. Gloss afwerkingen zijn doorgaans robuuster dan Matt afwerkingen. Breng voor een extra duurzame afwerking twee lagen Gloss aan, gevolgd door een laag Matt voor een matte finish. Houd er rekening mee dat de Lacquer een component in zich heeft dat steeds naar de bodem zinkt, belangrijk dus om constant te blijven roeren. Werk snel en blijf niet langer op dezelfde plek dan één of twee verfstreken. Zorg ervoor dat de laag Lacquer heel dun wordt aangebracht. 

Wacht 24 uur voordat je de tweede laag aanbrengt. Breng wederom met je kwast een dunne laag Lacquer aan en houdt snelheid in je werk. Laat het weer 24 uur drogen voordat je de derde en laatste laag aanbrengt. Dat doe je op dezelfde manier als de tweede laag.  

5. Als je sjablonen wilt aanbrengen op de vloer dan is één ding heel erg belangrijkrijk: breng de verf heel dun aan met een (spons)roller. De roller moet zo ‘droog’ mogelijk zijn. Gebruik je teveel verf op je roller, dan kan de verf onder je sjabloonstencil vloeien met alle gevolgen van dien.  Als je de sjablonen hebt aangebracht, laat ze dan twee tot drie uur drogen. Het is nu tijd om je vloer te beschermen met Annie Sloan Lacquer (lak). Belangrijk: de Lacquer heeft een component in zich dat naar de bodem zinkt, dus je moet constant blijven roeren. 

Breng een dunne laag Lacquer aan met een grote platte kwast of roller (mijn voorkeur gaat uit naar de kwast). Werk snel en blijf niet op dezelfde plek ‘hangen’ als deze al bedekt is. Als je dat doet, loop je namelijk het risico dat je de onderliggende verflaag er af haalt met je kwast. In totaal 3 lagen lacquer. Elke laag heeft 24 uur droogtijd nodig

Laatste opmerking:Als je je vloer geverfd hebt, al dan niet met sjablonen, realiseer je dan dat het een geverfde vloer is. Als er een scherp voorwerp op valt, dan kan de verflaag beschadigen. Maar met een kleine likje verf en vervolgens Lacquer kun je de beschadiging makkelijk herstellen.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.