Annie sloan chalk paint

Annie Sloan Chalk Paint is een makkelijke en veelzijdige krijtverf in 45 prachtige kleuren. Wat deze verf zo bijzonder maakt, is dat het hecht op alle ondergronden: hout, metaal, steen, kunststof, leer, katoen, wol etc. En het allermooiste: je hoeft niet meer te schuren voordat je gaat beginnen. Alleen even ontvetten met een product als St. Marc. Daarna kun je meteen aan de slag.

Samen met Annie Sloan Soft Wax

Voor het beste resultaat gebruik je Chalk Paint altijd in combinatie met Annie Sloan Soft Wax. Dat beschermt de verf en maakt het waterafstotend. Je brengt het heel eenvoudig op de verf aan met een katoenen doek of een Annie Sloan Wax Brush. Soft Wax is er in vier varianten: Clear, Dark, Black en White. De Clear Wax zorgt voor bescherming van je meubels, Dark Wax zorgt voor een mooi vintage-effect, Black Wax geeft een industriële look en met White Wax creëer je een mooi whitewash-effect. LET OP: Breng altijd een laagje clear wax eerst, dan dark of black wax!

 • Het is de BESTE verf voor het schilderen van meubels.
 • Schuren en gronden is NIET nodig.
 • Milieuvriendelijk vanwege een zeer laag gehalte oplosmiddelen.
 • Hecht op elke ondergrond: hout, metaal, steen, plastic, leer, stof etc.
 • De verf kan verdund worden met water voor bijv. whitewash, waardoor de houtnerf zichtbaar blijft.
 • De kleuren zijn zodanig samengesteld dat ze goed onderling gemengd kunnen worden.
 • ´It’s a girls’ paint, but boys can use it too´.
 • Het is een flexibel product, je kunt er heel creatief mee omgaan en tijdens het verven makkelijk aanpassingen doen.
 • Het laat muren ademen en daarom uitermate geschikt voor oude huizen of cottages.
 • Het kan gebruikt worden als ‘impasto’. Laat hiervoor de deksel van de pot om de verf te laten indrogen, waardoor het dikker wordt.
 • De verf wordt gemaakt sinds 1990, het heeft zich inmiddels helemaal bewezen.

Voordat je gaat beginnen

Met Annie Sloan Chalk Paint hoef je amper te schuren of te gronden, want het hecht op vrijwel elke ondergrond. Het oppervlak afstoffen en schoonmaken met een ontvetter (St. Marc) is meestal voldoende. Is sommige gevallen is handig om te schuren: om bijvoorbeeld losse verfresten, roest of andere oneffenheden te verwijderen of wanneer de oppervlakte erg glanzend is zoals bij melamine of lamimaat. Gebruik dan schuurpapier met een fijne structuur en vervang dat zodra het ‘aankoekt’. Een nieuw stuk schuurpapier maakt de taak een stuk makkelijker.

Je kunt de Chalk Paint het beste aanbrengen met een kwast van varkenshaar. Verf lekker vrijuit en wees niet te voorzichtig. Verfstreken in meerdere richtingen kunnen onderdeel zijn van de ‘look’. Om te beginnen, zet het blik even op z’n kop en daarna schudden voor het gebruik. Openmaken en goed roeren. Als je de verf te dik vindt, voeg een beetje water toe en roer goed. 250 ml Chalk Paint dekt ongeveer 3-4 vierkante meter, ruwweg gezegd een kleine kast. Uiteraard is dit wel afhankelijk van hoeveel lagen je aanbrengt. Om te zien hoe Annie Sloan zelf haar Chalk Paint aanbrengt, bezoek onze video pagina en kijk naar haar Chalk Paint Tutorials nr. 1 en 2. (Dit is allemaal wel in het Engels)

Nee, Graphite is een warme antracietkleur, maar geen zwart. Heb je zwart nodig? Kies dan voor Athenian Black

Zijn er speciale voorbereidingen nodig als ik nieuw, onbehandeld hout wil verven?

Als je werkt met nieuw, onbehandeld hout, gebruik dan schellak of primer om noesten en open nerven te behandelen. Dit blokkeert de harsen (tannines) die door de verf heen ‘bloeden’. Breng met een doek een of twee lagen schellak of primer aan. Dat droogt in enkele minuten en daarna kun je verder met je werk.

Uit 1 liter Annie Sloan Chalk Paint haal je ongeveer 13 vierkant meter. Onderstaande foto laat zien hoeveel dat is.

Het verven van verschillende oppervlaktes

Annie Sloan Chalk Paint kun je ook buitenshuis zeer goed gebruiken, vooral op (bak)steen, beton en terracotta potten – en je hoeft geen wax te gebruiken. Gebruik je Chalk Paint op houten tuinmeubilair, werk het dan af met een laag buitenvernis (op waterbasis). Dit zorgt ervoor dat het langer mooi blijft en het beschermt tegen vlekken. Kies een lacquer met UV-bescherming, dat voorkomt het verschieten van de kleur.Chalk Paint is een decoratieve verf op waterbasis en heeft geen weersbestendige of beschermende eigenschappen. Het zal verkleuren in de zon en krijgt door de weerselementen een mooie, verweerde uitstraling. Afhankelijk van de ‘look’ die je wilt en de specifieke condities van de locatie, kan het noodzakelijk zijn om zo nu en dan een nieuwe laag Chalk Paint aan te brengen. Chalk Paint wordt niet aanbevolen voor teakhout of andere oliehoudende houtsoorten. Doe altijd een testje als je twijfels hebt!

Absoluut. Zowel Chalk Paint als Clear Wax zijn veilig om te gebruiken in kinderkamers en op meubilair bestemd voor baby’s en kleine kinderen. Het is wel verstandig om de Clear Wax minimaal 14 dagen te laten drogen. Chalk Paint en Clear Wax zijn getest door een onafhankelijke instantie en gecertificeerd als ‘Speelgoed Veilig’ volgens de strengste Europese regels (BS EN 71-3:2013)

Ja. Je kan Chalk Paint gebruiken op bijna alle type kasten. Je hoeft niet te schuren of te gronden, hoewel in lades die veel gebruikt worden enig schuurwerk geen kwaad kan. Gebruik in ieder geval minimaal twee lagen Chalk Paint en dan drie lagen Annie Sloan Clear Wax voor bescherming. Zorg ervoor dat elke laag helemaal droog is, voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Clear Wax vormt een sterke verbinding met Chalk Paint. Dit garandeert een grotere duurzaamheid van de verf. Je kan daarna je meubels in goede conditie houden door bij het schoonmaken een doek, wat milde zeep en water te gebruiken. Breng eens in de zoveel tijd even een klein beetje wax aan voor extra bescherming.

Dat zouden we niet adviseren. Chalk Paint, zelfs wanneer het ‘geseald’ wordt met Annie Sloan Clear Wax of Annie Sloan Lacquer, zal nooit 100% ‘dicht’ zijn. Dat kan problemen geven met vetspatten e.d.

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die op een succesvolle manier melamine of laminaatmeubels hebben geverfd met Chalk Paint, inclusief kasten van IKEA. Het vraagt alleen iets meer voorbereiding en een beetje geduld. Nieuwe meubels bijvoorbeeld zijn vaak gecoat met lichte, olieachtige film voor bescherming tijdens het verpakken en het vervoer. Verwijder de film met een doekje gedrenkt in mineral spirits. Daarna schuur je de melamine of laminaat licht op en stof je het af. Vervolgens breng je een dun laagje verf aan en laat dat 48 uur drogen om de verf te laten ‘binden’ met de oppervlakte. Als dat is gebeurd, kun je doorgaan met verven in de door jou gewenste ‘look’.

Over teakhout en Chalk Paint staat veel verschillende informatie op het internet. De één zegt dat je het wél kunt verven met Chalk Paint en de ander zegt van niet. Hoe zit het nu écht?
In feite heeft iedereen gelijk: soms lukt het wel en soms lukt het niet. Teak is namelijk een type hout dat van zichzelf veel olie bevat. Chalk Paint is decoratieve verf op waterbasis en water en olie gaan niet goed samen.
Nu voelt het ene teakhout veel vetter aan dan het andere en soms is teak al volledig verweerd en ingedroogd, zoals je weleens ziet bij hardhouten tuinsets die lang geen onderhoud hebben gehad. Ons advies: ontvet het hout góed met St Marc Express en probeer gewoon een stukje uit op een plaats die niet in het zicht zit. Annie Sloan heeft al veel klanten op deze manier geadviseerd. Pakt de verf toch níet goed op jouw teakhouten meubel, maar wil je er wél een andere uitstraling aan geven? In haar boek Kleurrecepten met Chalk Paint legt Annie Sloan je stap voor stap uit hoe je je 'onwillige' teakhouten meubel een mooie colourwash kunt geven met Chalk Paint.

Het afronden van je project - WAX EN LACQUER

Als je wilt dat je meubelstuk mooi blijft, is het noodzakelijk om het een waxlaag te geven. Dat doe je met de Annie Sloan Chalk Paint Clear Wax. Laat de verf goed drogen en breng dan een dun laagje aan. Doe je er teveel Clear Wax op, dan raakt de verf verzadigd. Dan blijft de rest van de Clear Wax er bovenop liggen en blijft het plakkerig aanvoelen. Verwijder dus altijd na het waxen met een NIET pluizende doek (bijv. een theedoek of een oud laken) de overtollige wax.

De Clear Wax gaat een verbinding aan met de Annie Sloan Chalk Paint. Na 21 dagen is het dan uitgehard en is je meubelstuk kras- en stootvast en kan je het ook gewoon schoonmaken. Je kan altijd nog een tweede laag wax aanbrengen. Hoe meer lagen, hoe meer bescherming. Droogtijd tussen 2 waxlagen: 24-48 uur. Wil je de Dark Wax of de Black wax gebruiken? Deze twee gekleurde waxes breng je over Clear wax en niet over Chalk Paint! (m.u.v Honfleur, Graphite of Athenian Black voor een donkere effect)

Eenmaal uitgehard geeft Annie Sloan Clear Wax een duurzame afwerking die makkelijk te onderhouden is. Na het verven breng je 2 tot 3 lagen aan. Geef elke laag de tijd om volledig te drogen (24-48 uur), voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Dit zorgt voor extra duurzaamheid. Onderhoud is eenvoudig. Gewoon de tafel schoonmaken met een zachte doek, wat milde zeep en water en eens in de zoveel tijd even een klein beetje Wax aanbrengen om te ‘verversen’. Wanneer krassen, vlekken of kringen ontstaan op de Wax finish, dan kun je ze verwijderen door een beetje meer wax op de bewuste plek in te wrijven met een zachte doek. Wax moet uitharden en dat duurt 21 dagen. Dus voorzichtig de eerste 3 weken!

Een van de grote voordelen van Annie Sloan Chalk Paint is dat je makkelijk van gedachten kunt veranderen. Je kan één of twee nieuwe lagen over de laatste finish aanbrengen en dan ‘sluit’ de je verf weer af met een nieuwe laag wax. Wacht wel 4-5 dagen om over wax weer met chalk paint te verven.

Ja, dat kan. Wij zouden het echter niet adviseren. Annie Sloan Clear Wax is speciaal gemaakt voor de Chalk Paint van Annie Sloan. De twee producten zijn perfect op elkaar afgestemd. Omdat we de kwaliteit van beide producten kennen, kunnen we er voor de volle 100% achterstaan. En dat geldt dus niet voor een gewone was.

Meubels afwerken met Lacquer is niet nodig (en verhoudingsgewijs duur). Als je Clear Wax op de goede manier aanbrengt, biedt het meer dan genoeg bescherming. Wij adviseren Lacquer (vernis) alleen voor trappen en vloeren.

Annie Sloan Clear Wax kan alleen binnen gebruikt worden, het is niet geschikt voor buitengebruik.

Dat lijkt ons niet verstandig, wax lost op in alcohol.

Onderhoud

Als Annie Sloan Clear Wax eenmaal is aangebracht, kun je geen andere finish meer aanbrengen. Pogingen om andere coatings, zoals Annie Sloan Lacquer of een andere vernis of polyuretaan, aan te brengen over een wax-finish zijn nutteloos.

Problemen oplossen

Als je gele of roze vlekken door je nieuwe verflaag heen ziet komen, speciaal op oudere meubels uit 1930-1940, gebruik dan schellak of primer op alkalydbasis. Eén of twee lagen aangebracht met een stoffen doek stoppen het ‘bloeden’ van het hout. Je hoeft niet eerst de gevlekte laag verf te verwijderen, je kan de schellak rechtstreeks op de verf aanbrengen. Het droogt zeer snel en daarna kun je weer verder gaan met verven.

Veel meubelsprays bevatten dimethicone, een silicone dat een dun filmpje vormt om oppervlaktes te beschermen. Silicone kan barsten veroorzaken in verflagen, vooral rond de hoeken. Schuur de aangetaste laag met fijn schuurpapier. Breng vervolgens met een doek één of twee lagen schellak aan op de gehele ondergrond. Dit sealt die ondergrond. Als de schellak droog is, kun je de verf opnieuw aanbrengen.

Geen probleem als dit gebeurt. Breng opnieuw een dun laagje Annie Sloan Clear Wax aan. Dit laat de onderliggende waxlaag ‘smelten’, waardoor je het teveel aan wax kunt verwijderen. Dit teveel aan wax is de oorzaak van het plakkerige gevoel. Het verwijderen doe je in kleine werkzame stukken. Met een schone lap verwijder het teveel aan wax. Houd meerdere schone lappen bij de hand en vervang een lap zodra die vol is met wax.

Annie Sloan Clear Wax is wel bestand tegen water, maar is natuurlijk niet 100% waterproof. Heb je geknoeid met water, veeg het dan zo snel mogelijk weg. Als kleine hoeveelheden water blijven liggen, dan kan het water door de waxlaag heen dringen en een watervlek achterlaten. Deze verdwijnt weer zodra het water verdampt. Is dat niet het geval, gebruik dan een beetje Annie Sloan Clear Wax op een zachte doek om het uit te wrijven.

Annie Sloan Clear Wax kun je het beste verwijderen met terpentine en een aantal schone lappen. Drenk een lap in een klein beetje terpentine en wrijf over de oppervlakte met de Wax. Zorg dat je voldoende lappen bij de hand hebt. Zodra de lap die je gebruikt ‘vol ’ is, neem je een nieuwe. Je gaat net zolang door met wrijven totdat de lap die je gebruikt, schoon blijft.